Läser:
Nystart – Bakgrund, mitt nya mål & vad jag gjort – Uppdatering #1

Nystart – Bakgrund, mitt nya mål & vad jag gjort – Uppdatering #1

december 27, 2021

I den här veckovisa uppdateringen kommer jag kortfattat eller långrandigt summera veckan som har gått medan jag bygger upp mitt affiliate-bolag på nytt. Det första inlägget (alltså det du läser just nu) kan ses som någon slags reflektion/start-inlägg som ger lite bakgrundstankar inför det nya bygget.

För mig blir det ett sätt att reflektera och konkretisera mina tankar. Ibland kommer det säkert finnas något matnyttigt, ibland kommer det vara inspirerande, ibland kommer det kanske inte ut så mycket av värde. Such is life. Jag hoppas du vill följa med!

Ja, nu var det dags. Ut med det gamla, och in med det nya.

Som jag skrev på Twitter för drygt 3 veckor sedan var 2021 ett svårt år. Nedan finner du tråden som jag rekommenderar att du läser innan du hugger tänderna i detta inlägg:

Så, vad var det som var så skit med 2021?

Bolagsmässigt nådde jag 1,5 miljoner i omsättning (året är inte helt slut ännu, men än så länge säger böckerna detta). En vinst på ~400 tkr beräknas bolaget nå (med lite svängrum då vissa betalningar sker 1-2 månader efter intäkten genererats). Omsättningen har halverats mot 2020. Vinsten är strax under 2019 resultat på 431 tkr.

Om man enbart kollar på böckerna så är det ju inte uruselt.

Men, det har sedan en tid växt en känsla inom mig att förändring måste ske, en förändring som länge behövts men som jag tryckt ner för att jag varit för feg och satsat på fel saker.

Allabolag.se grafen på omsättning har jag velat fortsätta växa, och å¨r på år kunna posta en skrytig uppdatering om ännu mer pengar i omsättning (likt denna).

Under det senaste året har jag tagit mig en funderare på vad jag vill ha ut av att driva Hekkup AB. Det startades i 15-års åldern av mig och jag har växt upp med att ha drivit det, det har funnits många olika mål genom åren.

Mitt första mål jag satte när jag var 15 var att aldrig vara anställd av någon annan än mig själv. Detta har jag lyckats misslyckas med hela två gånger än så länge (och är riktigt nöjd med det beslutet). Det andra målet var att fokusera helt och hållet på vinst, vilket är något jag gång på gång lyckats misslyckas med.

Efter att Google slaktat flertalet av mina större sajter under året så har jag låtit känslan kring förändring fått bubbla upp till ytan.

Mitt nya mål

Mitt mål med Hekkup AB är:

  1. Ha en vinst på 1 000 000 SEK per år

Genom att hålla sig till 1 miljon i vinst per år fokuserar jag på rätt saker, och kommer närmre mitt övergripande mål: att leva ett fritt liv. Genom att ha ett bolag, där jag är 100% ägare, som har en bra vinst, kan jag skapa och leva exakt så jag vill. Jag kommer antagligen fortsätta vara anställd (om jag fortsätter tycka det är så kul som jag tycker just nu), men ha en utökad frihet som ger mig svängrum och ger mig frihet att kunna tacka nej till saker och ting.

Min plan framåt

Sedan mitten av december har jag jobbat med att knyta ihop det gångna året och kapat kostnader. Varje månad har jag haft löpande kostnader (kostnader som ej räknar in driftskostnader av sajterna – innehåll, länkar, domän och hosting) på 33 400 kr.

Konkretiserar man mitt mål innebär mitt mål en vinst på 83 333 kronor per månad. Här ser vi alltså att jag lagt ungefär 40% av mitt mål på löpande kostnader. Dessa kostnader har bestått av löner och onödiga verktyg (några exempel: Octoboard (nån slags dashboard av alla sajters Analytics-data, något jag hade kunnat slänga ihop i Data Studio), oanvänd Digital Ocean-server, för många credits för rank tracking, osv.)

Efter att en av heltids-frilansarna slutade, och den andre sades upp, samt att jag nitiskt gått igenom alla löpande kostnader så ser det ut såhär för 2022:

(Kostnaderna är presenterade i US dollar då jag betalar de flesta tjänster i dollar.)

Min månatliga kostnad kommer ligga på runt 4 000 kronor i månaden, alltså drygt 48 000 kronor per år. Bara här ser jag potential i att öka min vinst med drygt 350 000 kronor per år.

(Viktigt att tänka på här, jag tror inte att min vinst kommer vara helt guld och gröna skogar under 2022. Vinstmarginalen kommer vara förbättrad, helt klart, men “ombyggnationen” av bolaget kommer nog påverka intäkten för 2022, vilket i sin tur gör att resultatet inte blir i samma storlek som jag tänker ovan. Detta är medvetet, men gör att beräkningar likt ovan möjligtvis kan bli missvisande.)

Hur jag bantade ner mina kostnader:

Jag drog ut ett bankkonto-utdrag från de senaste halvåret och gick igenom, en efter en, varje kostnad som jag haft under de senaste 6 månaderna. För mig blev detta väldigt många olika tjänster, vissa som jag inte ens visste vad det var.

(Denna arbetsprocess funkar exakt lika bra på ett privatekonomiskt plan, rekommenderar starkt att göra detta kvartalsvis även privat för att minska på slöseri av egna pengar.)

Jag skapade ett dokument, likt det i screenshotten ovan, och skrev exakt hur mycket det kostar per månad och, slog sedan ut årskostnaden på kolumnen bredvid för att få en ordentlig uppfattning på hur pass stor kostnaden blir på ett år (för enkelhetens skull).

Nu fick jag en uppfattning om vilka tjänster bolaget betalar för varje månad.

Bredvid satte jag en till kolumn, där jag la en kommentar om varje tjänst. De uttryck jag använde mig av var följande: “Säg upp”, “Dra ned”, “Behåll” eller “Drar in pengar”.

Säg upp = Helt onödig kostnad som direkt kan sägas upp

Dra ned = Dra ner på kostnaden, genom att ha färre credits på en rank tracker eller ta bort users från t.ex. Slack/G Suite. Kunde även vara att förhandla om.

Behåll = Behåll tjänsten. Den behövs!

Drar in pengar = Ezoic Premium kostar $59 per månad men drar in mer än vad det kostar. Då behöver jag inte säga upp det i nuläget!

Något som sparade en del var att betala årsvis för t.ex. Ahrefs, då går min månadskostnad från $99/månad till $82/månad. Dessutom får jag 11 färre fakturor att bokföra 😉

Mitt mål innan 2022 är att banta ned kostnaderna på “Idle Assets” (Idle Assets = Sajter jag inte jobbar aktivt på men som har en kostnad i form av hosting och domän), delvis genom att sälja av dessa, delvis genom att skära ned på hosting-kostnader. Detta skall jobbas på under mellandagarna är tanken.

Sådär, detta får vara nog för det första inlägget. Nu har jag presenterar mina tankar , mitt nya mål och vilka steg jag tagit än så länge för att komma dit.

Nu är jag redo för 2022. Nya tag, nya perspektiv, och ett helt nytt driv. Nu JÄVLAR kör vi!


0 Comments

Lämna ett svar

Relaterade inlägg