Hur jag tjänade 920 000 kr på ett år med min första affiliatesajt

I denna artikel ska jag transparent dela med mig av min story i hur jag startade min första affiliatesajt och hur jag ett år senare sålde den för runt 753 000 kr (sajten hade då tjänat ihop 175 000 kr i provision).

Försäljningen skedde när precis hade fyllt 17 år och jag hade nu tjänat mina första 928 000 kr på affiliate.

Jag vill, innan vi sätter igång, tacka Empire Flippers för att de låter mig dela domän och storyn bakom detta. Det var Empire Flippers som köpte sajten tillslut och det var en mycket smidig process. Har just nu ett par sajter till salu med dem och rekommenderar starkt att testa deras tjänst ifall du står inför att sälja din sajt i framtiden (enbart engelska sajter just nu). Bra värdering, hög försäljningsgrad och proffsiga mäklare.

Nåväl, nu sätter vi igång.

Hur jag stötte på affiliatemarknadsföring

Jag stötte på affiliate första gången då jag var 14, jag hade på något sätt hittat in till BlackHatWorld.

Jag blev besatt.

Jag läste igenom hundratals trådar om hur man kan tjäna pengar online. Jag började med PPI (pay per install) där man fick folk att ladda ned en programvara och fick pröjs för varje nedladdning, det gick rätt bra och jag lyckades få ihop en 100 000 nedladdningar genom YouTube och SEO (visste inte vad SEO var).

Jag körde follow/unfollow på Instagram och promote CPA-erbjudanden. Fick ihop ett par tusenlappar här också, kostnaden var att jag brände igenom runt 50 konton där jag manuellt följde 5000 personer var (dvs klicka på “följ”/”avfölj” 500 000 gånger). Inte så bra ROI om man räknar med tiden.

Jag satt och skapade fejkade Facebook-konton och “värmde upp” dessa (dvs spelade Farmville, Mafia Wars och la till folk som vänner), där jag fick 110 kr per timma.

Till slut kom jag in på en tråd som handlade om man kan bygga en sajt och få in trafik genom Google, och jag tänkte att jag kunde jobba in lite pengar på Facebook-konto skapandet, och använda detta för att anlita en skribent.

Sagt och gjort så satte jag igång. Och det är vid detta tillfälle jag har så oerhört tur och lyckas på något vänster time:a in rätt nisch vid rätt tillfälle.

Tack Kim Kardashian

Det är nämligen tack vare henne som jag hittade nischen. Det var inte specifikt bilden nedan, men tror det var en liknande.

Hon började promote:a waist trainers, alltså “plastkorsetter” som man har på sig under X antal timmar per dag för att få en timglasfigur. Funkar enbart temporärt och är väl helt onödigt egentligen, men jag såg en potential.

Potentialen jag såg var baserad på att det inte fanns några affiliatesajter som fokuserade på waist trainers eller waist shapers. Det var en helt ny nisch och då den var så ny så fanns ingen data på sökbeteende.

Jag startade bestwaisttrainers.com.

Hur gör man sökordsanalys utan data?

När Ahrefs eller Googles Keyword Planner inte hunnit registrera data så var man tvungen att förutspå vad för sökord som skulle vara sökta på. Men jag tänkte att waist trainers får ett uppsving ju mer Kim Kardashian (och andra influencers) promote:ar detta, så jag tänkte hoppa på tåget tidigt.

Jag publicerade 3 artiklar i september 2014.

Under februari så fick jag hjälp av en kompis till mig som jag träffat via BlackHatWorld och i februari såg sajten lite annorlunda ut. Lite snabbare och det svåraste sökordet på startsidan.

Då var startsidan optimerad mot “best waist cinchers” istället “best waist trainers” som den senare blev. Jag tror väl att det handlade om sökbeteendet och att min kompis som tipsade mig om detta såg mer sök på “waist cinchers” inledningsvis.

Nu ser man också i sidebaren att jag publicerat betydligt mer innehåll. “Waist training results”, “waist training dangerous”, “waist trainer size”, “best + varumärke + waist trainers” och antagligen den artikeln som ledde till flest konverteringar “best waist trainers for men”.

Detta var sökord som jag antog skulle sökas på, ibland hade jag rätt, ibland lite fel – men detta gjorde dels så jag breddade sajten och visade att sajten var expert på ämnet, samt gjorde att jag var stegen före konkurrenter som strax skulle joina SERP:en.

Under juli-augusti ändrade jag så att artikeln om “best waist trainers” låg på startsidan och la in tabeller och en CTA i sidebaren.

Som ni hör så var det en del ändringar och jag hade inte en framgångsrik sajt till en början utan det var en del ändringar i strategi under resans gång.

Låt oss snacka pengar

Som ni ser så är det väldigt många månader då intäkten är näst intill obefintlig. Men jag höll fast vid att köra vidare och tillslut fick sajten momentum. $16 blev $43 som blev $87, $345, $627, $1880, $4300 osv.

Sajten hade som flest 25 artiklar, så artikel-mässigt så skalade jag inte upp något. Det var ett nybörjarmisstag då det antagligen fanns mer sökbeteende att kapitalisera på, men det resulterade också i att jag hade 99.99% lönsamhet varje månad (enda kostnaden var hosting och domän).

Länkstrategi

Jag köpte ett paket på BlackHatWorld med 20 Web 2.0s (blogspot-bloggar t.ex.) . Vet faktiskt inte hur mycket dessa hjälpte överhuvudtaget, så skulle säga att jag inte hade någon strategi och knappt några länkar. Men det funkade ju ändå!

Försäljningen

Jag gjorde mig redo för att casha ut, det var ganska spontant (som allt i processen) och jag skickade in sajten till Empire Flippers (och en del info om byggandet, processen, länkarna, osv). Det kostade ett par tusenlappar men det kändes värt det.

Den kom efter ett par veckor ut till försäljning på deras plattform och inom 24 timmar så hade jag fått 3 olika bud. Jag fick mitt första bud när jag stod i kön på Hemköp vid Skanstull, minns den stunden väldigt väl.

Att få ett bud på $75,000 medan man köper en Pepsi Max för 20 kr kändes lite sjukt, men jag bad dem att höja budet när jag betalat.

Det var först när jag var hemma i sängen som jag får det slutgiltiga budet där Empire Flippers meddelar att de går upp till mitt asking price på $88,920. Jag blir helt skakig och går ut till köket och brer en kvällsmacka. Pappa kommer in i köket medan jag brer, och jag säger med skakig röst “Jag sålde nyss min sajt.

Det var och kommer alltid vara en fint minne.

Vad som hände efter jag sålt sajten

Jag försökte snabbt registrera ett aktiebolag men hann tyvärr ej innan försäljningen var bokförd och klar på mitt EF. Det blev en bra bit av kakan som lades på skatt med andra ord.

Jag startade mitt bolag året efter (tekniskt sett min mamma som startade det, men jag drev det). Såhär har det gått sedan dess.

Det har tagit ett par år för att experimentera mig fram till en process som funkar bra och som är skalbar. Jag lär mig fortfarande jättemycket om processer och att bygga sajter.

Året efter blev det väldigt mycket olika sajter och jag har flera gånger behövt stänga ner massvis med sajter för att jag tappat kontrollen över sajterna. Jag har nyligen behövt göra detta igen, genom att gå från 47 sajter till 25 sajter – genom att sälja av eller lägga vissa projekt på is.

SEO har blivit ett heltidsjobb för mig och jag har äran att hjälpa andra bolag att bygga upp synlighet på sökmotorer. Det är svinkul!

Reflektioner om första sajten

När jag tänker tillbaka på min första sajt blir jag lite provocerad. Det ska inte vara såhär lätt att sätta igång med affiliate, det gick lite väl bra för att vara första gången. Men faktum är att det är mycket enklare än vad många vill få det till i huvudet.

Man får testa sig fram, ändra, göra fel, det är en del av processen. Webben är dynamisk och att ibland göra om strukturen eller sajten är något man får göra om man upptäcker att man gör fel. Låt er sajt följa er egna utveckling inom SEO, WordPress, CRO eller liknande.

Jag har utvecklats något enormt från denna tiden men jag är stolt över hur pass ihärdig under processen och inte gav upp mitt i då intäkterna sinade.

Hoppas att min story inspirerar eller ger dig en spark i baken för att bara sätta igång och kasta dig ut i affiliate-världen. Posta dina frågor i kommentarerna nedan så samlar vi allt på samma ställe!

Få SEO-tips direkt i mejlkorgen


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *