Vad är information retrieval (IR)?

Information Retrieval (IR) handlar om processen där sökmotorer som Google söker igenom sitt stora index av webbsidor för att hitta och presentera den mest relevanta informationen till en användare baserat på deras sökfråga. Detta innebär att sökmotorer måste effektivt kunna hämta, indexera och ranka webbsidor så att de mest relevanta och högkvalitativa resultaten visas för användaren. Detta på ett resurs- och kostnadseffektivt sätt.

Här är några centrala aspekter av Information Retrieval (IR):

  1. Indexering: Sökmotorerna indexerar webbsidor genom att crawla och lagra informationen på dessa sidor i sina databaser.
  2. Sökalgoritm: Sökmotorer använder algoritmer för att bestämma vilka sidor som ska visas för en viss sökfråga. Dessa algoritmer tar hänsyn till en mängd olika faktorer, som sidans relevans, auktoritet och användbarhet.
  3. Rankning: Sidorna rankas i sökresultaten baserat på hur relevanta och användbara de är för användarens förfrågan, med målet att presentera den mest relevanta informationen först.
  4. Användarupplevelse: Sökmotorer strävar efter att leverera resultat som inte bara är relevanta utan också ger en positiv användarupplevelse, inklusive snabb laddningstid och mobilanpassning.

Få SEO-tips direkt i mejlkorgen


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *