Vad är QDF (Query Deserves Freshness)?

QDF, som står för ”Query Deserves Freshness”, är en del av Googles sökmotoralgoritm. Konceptet bakom QDF är att sökmotorn kan besluta att visa nyare sidor i sökresultaten om ett visst sökord är trendande. Detta kan till exempel ske på grund av att en nyhetshändelse har resulterat i en ökning av sökningar på det ämnet och där sökintentionen ändrats.

Denna process kan användas temporärt för att visa så relevanta sökresultat som möjligt. Ser Googles algoritmer sedan att sökbeteendet går tillbaka så kan tidigare (äldre sidor) börja synas på sökordet igen.

I korta drag fokuserar Quality Deserves Freshness på:

  1. Aktualitet: QDF fokuserar på att ge användarna det mest aktuella och relevanta innehållet, särskilt för sökningar som är kopplade till nyhetshändelser eller trendande ämnen.
  2. Relevans: Det hjälper till att säkerställa att sökresultaten är relevanta för användarens intention, särskilt när den övergripande intentionen är att se den senaste informationen.
  3. Dynamisk uppdatering: Sökmotorer uppdaterar sina index för att spegla nytt innehåll snabbt när de märker en ökning av popularitet för vissa söktermer.

För marknadsförare betyder QDF att det kan finnas värde i att skapa aktuellt innehåll som svarar mot aktuella trender och händelser. Detta om den nya intentionen bakom sökordet är relevant för din verksamhet.

I många fall går som sagt sökresultaten tillbaka efter den trendande perioden, och då behöver man inte anpassa sin strategi för QDF.

Få SEO-tips direkt i mejlkorgen


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *