Vad är orphan pages inom SEO?

Orphan pages är namnet på sidor som inte har några interna länkar som pekar till dem från andra delar av webbplatsen. Det innebär att dessa sidor är ”föräldralösa” i den meningen att de inte är kopplade till webbplatsens övriga sidor via interna länkar. Detta gör orphan pages svåra att hitta både för användare och för sökmotorer, eftersom de inte är tillgängliga genom den normala navigeringen på webbplatsen.

Generellt har orphan pages svårt att ranka, då man som webbplatsägare indirekt sagt att sidan inte är speciellt viktig – helt enkelt genom att inte länka till den. Att se till att länka till alla sidor på sajten, på ett naturligt och UX-vänligt sätt, kan stärka SEO-resultaten för både orphan pages, men även webbplatsen som helhet.

Hur hittar man orphan pages?

Att hitta orphan pages är en viktig del av SEO-arbetet eftersom dessa sidor kan vara svåra för både användare och sökmotorer att hitta. För att identifiera orphan pages kan du följa dessa steg:

  1. Samla in URL:er från crawlers: Använd en crawler som Screaming Frog, Ahrefs eller Oncrawl för att samla in alla URL:er som crawlers kan hitta genom att följa länkar på din webbplats. Inkludera ej avspindling genom sitemap.
  2. Samla in alla dina sidor på sajten
    • Alternativ 1: Manuell export: För webbplatser som använder ett innehållshanteringssystem (CMS), kan en export av URL:er från CMS:ets databas ge ytterligare insikter. Jämför denna lista med de sidor som din crawler hittade.
    • Alternativ 2: Samla in URL:er från sökmotorers index: Hämta en lista över alla URL:er som är indexerade av sökmotorer. Detta kan göras genom att använda sökmotorernas verktyg, som Google Search Console, där du kan exportera en lista över alla indexerade URL:er.
  3. Jämför listorna: Genom att jämföra de sidor som är indexerade men som inte hittas med en crawler likt Screaming Frog, Ahrefs eller Oncrawl.

Tänk på: Att hitta orphan pages är inte en engångsaktivitet. Du bör regelbundet se till att alla sidor som är viktiga för dig länkas till och att ingen viktig sida ligger ”föräldralös”.

Få SEO-tips direkt i mejlkorgen


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *