Vad är en 301 redirect?

En 301 redirect är en permanent ompekning (omdirigering) från en URL till en annan. Den används när innehållet på en sida har flyttats permanent till en ny adress. Denna typ av omdirigering skickar webbläsare och sökmotorer till den nya URL:en och är viktigt för din webbplats SEO:

Varför ska man använda 301 ompekningar?

  1. Bevara SEO-värde: När en sida flyttas, hjälper en 301 redirect till att överföra större delen av dess ranking och länkkraft till den nya adressen. Detta är viktigt för att bibehålla sidans synlighet i sökresultaten.
  2. Förhindra 404-sidor: Om en webbsida tas bort eller flyttas utan en redirect, resulterar det ofta i en 404-felsida. En 301 redirect leder istället besökaren till relevant innehåll och förbättrar användarupplevelsen.
  3. Domänändringar: Vid byte av domännamn används 301 redirects för att skicka trafik från den gamla domänen till den nya, säkerställande att besökare når rätt destination.
  4. Konsolidering av innehåll: När liknande eller duplicerade sidor sammanfogas, används 301 redirects för att leda trafiken till den konsoliderade sidan.

Hur implementeras en 301 redirect?

Implementeringen av en 301 redirect kan variera beroende på vilken server och vilket CMS (Content Management System) som används. Generellt sett kan detta göras via serverkonfigurationsfiler (som .htaccess på Apache-servrar), CMS-inställningar eller med hjälp av olika plugins om man använder en plattform som WordPress.

Att tänka på med 301-ompekningar

  • Undvik redirect-kedjor: Flera redirects på varandra (sida 1 -> sida 2 -> sida 3) bör undvikas då det kan ta längre tid för användaren att komma till rätt sida. Dessutom slutar Google följa ompekningskedjor efter 5 ompekningar i rad utan att ha landat på en icke-ompekad sida.
  • Uppdatera interna länkar: Efter en 301 redirect är det bra att uppdatera interna länkar så att de pekar direkt på den nya URL:en för att undvika onödiga omvägar för Google och användare.

Få SEO-tips direkt i mejlkorgen


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *