Vad är robots.txt?

robots.txt är en fil som används inom SEO för att ge instruktioner till sökmotorernas crawlare (även kända som sökrobotar eller sökspindlar) om vilka delar av en webbplats de får eller inte får besöka.

Filen är en del av Robot Exclusion Standard, en konvention som används för att kommunicera med webbcrawlare.

Här är några grundläggande aspekter av robots.txt:

 1. Placering av filen: robots.txt ska placeras i webbplatsens rotkatalog. Till exempel, om din webbplats är www.dinhemsida.se, ska filens URL vara www.dinhemsida.se/robots.txt.
 2. Användning: Filen används främst för att hindra crawlare från att komma åt delar av din webbplats som inte är menade för offentligheten, såsom administrativa sidor, eller sidor som inte tillför värde till sökmotorernas index, som vissa interna sökresultatsidor.
 3. Syntax: robots.txt använder en enkel syntax för att ange vilka användaragenter (crawlare) som är tillåtna eller inte tillåtna att besöka vissa sidor. Till exempel:
  • User-agent: * betyder att instruktionen gäller alla crawlare.
  • Disallow: / betyder att inga sidor på webbplatsen får crawlas.
  • Allow: / betyder att alla sidor får crawlas.
 4. Sidan är fortfarande indexeringsbar: Även om en sida inte crawlas, kan den fortfarande indexeras om andra sidor länkar till den.
 5. Säkerhet: robots.txt bör inte användas för att dölja känslig information eller sidor, eftersom filen är offentligt tillgänglig och kan läsas av vem som helst. Att ange en sida i robots.txt kan faktiskt locka uppmärksamhet till den sidan.
 6. SEO-effekter: Korrekt användning av robots.txt kan hjälpa till med SEO genom att se till att sökmotorernas crawlare spenderar sin tid på att indexera relevant och viktig innehåll på din webbplats, istället för att slösa resurser på onödiga sidor.

Få SEO-tips direkt i mejlkorgen


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *