Vad är brutna länkar inom SEO?

Brutna länkar, även kända som ”broken links” inom SEO, är länkar som inte längre leder till en fungerande sida. Detta kan bero på flera anledningar, såsom att sidan de pekar till har tagits bort eller flyttats utan en ompekning.

Brutna länkar kan påverka en webbplats på flera sätt:

  1. Dålig användarupplevelse: Brutna länkar leder till en frustrerande upplevelse för användare, som förväntar sig att nå relevant innehåll men möts av felmeddelanden som statuskod 404.
  2. Negativ påverkan på SEO: Sökmotorer strävar efter att ge användare den bästa möjliga upplevelsen, vilket inkluderar tillgång till fungerande länkar. En webbplats med många brutna länkar kan därför ses som mindre pålitlig eller underhållen, vilket kan påverka dess ranking negativt.
  3. Förlust av länkkraft: Om andra webbplatser länkar till sidor på din webbplats som inte längre finns, förloras värdefull länkkraft. Detta kan minska den totala auktoriteten och rankingen av din webbplats.

För att hantera brutna länkar bör du regelbundet använda verktyg för att spåra och korrigera dem, antingen genom att uppdatera länkarna, ta bort dem, eller skapa omdirigeringar (t.ex. med 301 redirect) till relevanta sidor.

Få SEO-tips direkt i mejlkorgen


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *