Vad är en sökmotor?

En sökmotor är ett program som används för att söka efter information på internet. En sökmotor samlar in, organiserar och presenterar dokument från internet så att användare kan hitta relevant information baserat på deras sökfrågor.

När en användare skriver in ett sökord i sökmotorn, använder programmet komplexa algoritmer för att söka igenom dess databas av indexerade webbsidor och returnera de mest relevanta resultaten.

De populäraste sökmotorerna 2023

Datan är hämtad från Statcounter, och baseras på tidsperioden november 2022 till november 2023.

En sökmotors process inkluderar:

  1. Crawling: Sökmotorernas ”spindlar” eller ”crawlers” skannar internet för webbplatser, läser innehållet på dessa sidor och följer länkar på sidorna för att hitta nytt innehåll.
  2. Indexering: Innehållet som hittas av crawlers lagras och organiseras i en stor databas. Varje sida indexeras baserat på dess innehåll, länkar, och andra SEO-faktorer.
  3. Ranking: När en sökfråga görs, söker sökmotorn igenom sitt index för att hitta sidor som matchar sökfrågan. Sidorna rankas sedan baserat på olika faktorer som relevans och auktoritet för att presentera användaren de mest relevanta resultaten.

Få SEO-tips direkt i mejlkorgen


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *