Vad är Googlebot?

Googlebot är Googles officiella spindel som används för att spindla av och indexera webbsidor för att inkludera dem i Googles sökindex. Inom SEO är Googlebot extremt viktig, eftersom det är denna crawler som möjliggör för dina webbsidor att synas i Googles sökresultat.

Några exempel på vad Googlebot gör

  1. Indexering av webbsidor: Googlebot besöker webbsidor, analyserar innehållet (text, bilder, video etc.), och lägger till informationen i Googles index. Det är denna process som gör att innehållet kan visas i sökresultaten.
  2. Följer länkar: Googlebot använder länkar på webbsidor för att navigera och upptäcka nya sidor och innehåll. Detta innebär att länkstrukturen på en webbplats är kritisk för att säkerställa att Googlebot effektivt kan utforska och indexera sidor.
  3. Uppdatering av Indexerat Innehåll: Googlebot återbesöker regelbundet webbsidor för att kontrollera om innehållet har uppdaterats, ändrats eller om nya sidor har lagts till.

För att optimera en webbplats för Googlebot och SEO, bör man se till att:

  • Webbplatsen har en klar och logisk struktur, vilket gör det enkelt för Googlebot att navigera och indexera innehållet.
  • Webbplatsen innehåller kvalitativt, relevant och unikt innehåll som är optimerat med relevanta sökord.

Blockera Googlebot från att besöka eller indexera dina sidor

Har du sidor på sin webbplats du önskar att Googlebot inte besöker eller indexerar kan du använda dig av robots.txt för att blockera Googlebot från att komma åt vissa sidor. Har du sidor du vill att Google inte indexerar kan du även använda dig av noindex, för att säga till Google att inte indexera dessa sidor.

Få SEO-tips direkt i mejlkorgen


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *