Vad är paginering?

Paginering är en teknik som används för att dela upp innehåll över flera sidor på en webbplats. Detta är vanligt på webbplatser som har större mängder av innehåll, som e-handlare med produktkategorier eller webbplatser med många inlägg.

Google använde tidigare rel=prev/next för att dela signaler med en grupp paginerade sidor och fortfarande växla för att visa den mest relevanta sidan i sina sökresultat. Detta var den tidigare standarden som Google numera inte använder sig av.

Hur du implementerar SEO-vänlig paginering

För en effektiv paginering för sökmotorer, är det viktigt att följa några grundläggande riktlinjer. Här är steg för att implementera en SEO-vänlig paginering:

  1. Self-referencing kanoniska länkar: Istället för att sätta en kanonisk länk till den första sidan för alla sidor i en paginerad serie, bör varje sidas kanoniska länk peka på sig själv. Detta gör att varje sida kan indexeras korrekt och anses vara unik av sökmotorerna.
  2. Undvik noindex och nofollow: Se till att inte använda noindex eller nofollow på paginerade sidor. Detta är avgörande för att säkerställa att sökmotorer kan krypa genom och indexera hela innehållet på varje sida, vilket optimerar länkkraftens spridning.
  3. Tillåt Google att besöka sidorna: För att sökmotorer ska kunna hitta allt innehåll på din webbplats, bör du se till att inte blockera paginerade sidor från crawling. Detta hjälper till att undvika att sidor blir orphaned och säkerställer en jämn fördelning av PageRank över hela din webbplats.
  4. Använd HTML-länkar för paginering: Se till att sidorna är länkade med vanliga HTML-länkar. Detta gör det enkelt för sökmotorer att crawla igenom och förstå strukturen av din paginerade innehållsserie.
  5. Ta bort duplicerat innehåll: Paginering leder ofta till att kategoritexten på första sidan finns på alla sidor i sidföljden. Detta leder till duplicerat innehåll. Se till att ta bort brödtexten från sidor i sidföljden, förutom den första sidan.

Felaktiga sätt att implementera paginering

Det finns flera vanliga misstag som webbplatsägare gör när de implementerar paginering. Dessa inkluderar:

  1. Kanonisk länk (canonical) till den första sidan: Om de kanoniska taggarna respekteras, kommer Google inte spindla vidare till följande sidor i pagineringen. Detta gör det svårare för sökmotorer att hitta och indexera värdefullt innehåll och innebär även att till exempel produkterna på sida 2 och framåt går miste om länkkraft.
  2. Noindex av paginerade sidor: Att lägga till noindex på sidor kommer att ta bort sidor från indexet. Dessutom kommer länkkraften inte att skickas vidare till länkarna på noindex-sidor.
  3. Nofollow-länkar: Interna länkar till andra paginerade sidor bör aldrig markeras som nofollow. Nofollow är nu en ledtråd för Google, och ditt bästa fall om du gör detta idag är att de ignorerar vad du markerar som nofollow.
  4. Blockera från crawling: Att blockera sidorna från crawling kommer igen att göra det svårare att hitta innehåll på webbplatsen, sluta orphan sidor och också avbryta flödet av PageRank genom din webbplats.

Få SEO-tips direkt i mejlkorgen


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *