Vad är crawlability?

Crawlability refererar till hur lätt en sökmotor, som Google, kan spindla av (och således indexera) en webbplats. Det är en grundläggande aspekt av SEO, eftersom sökmotorernas ”crawlers” eller ”spindlar” måste kunna upptäcka och läsa sidorna på en webbplats för att de ska kunna inkluderas i sökindexet.

En webbplats med bra crawlability gör det enkelt för sökmotorerna att hitta och indexera innehåll.

Faktorer som påverkar en webbplats crawlability inkluderar:

  1. Klar och logisk navigering: En välorganiserad webbplatsstruktur med tydliga länkar mellan sidor hjälper Google spindla vidare på webbplatsen.
  2. Robots.txt-fil: Denna fil ger instruktioner till sökmotorerna om vilka sidor eller delar av webbplatsen de ska och inte ska spindla av.
  3. Intern länkning: Effektiv användning av interna länkar hjälper sökmotorer att hitta nya sidor och förstå deras sammanhang och relation till andra sidor.
  4. Sitemap: En XML-sitemap innehåller en lista över alla sidor på en webbplats och hjälper sökmotorerna att upptäcka alla relevanta sidor.
  5. Laddningstid för sidor: Snabbt laddande sidor förbättrar crawlability, eftersom sökmotorer kan crawla fler sidor på kortare tid.
  6. Undvik av brutna länkar: Brutna länkar eller länkar till sidor som inte längre existerar kan göra att Google spenderar onödig tid med att följa länkar som leder till 404-sidor.
  7. Undvika duplicerat innehåll: Sidor med duplicerat innehåll är ofta nödigt för Google att spindla av. Genom att undvika duplicerat innehåll ser du till att Google lägger tid på att hitta nytt innehåll på din webbplats att indexera.
  8. Se till att undvika JavaScript för navigering: JavaScript kan försvåra för sökmotorer att crawla webbplatsen. Se till att använda HTML-länkar i menystruktur och andra funktioner där man ska kunna navigera på webbplatsen.

Att säkerställa god crawlability innebär att du maximerar chanserna att alla dina sidor indexeras snabbt och därmed kan rankas i sökmotorernas sökresultat.

Få SEO-tips direkt i mejlkorgen


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *